Tom Cococha (Том Кокоча) - вугілля для справжнього кальяну
Серед видів вугілля для кальяну найпоширенішими і зручними у використанні є саморазжігающійся і деревне. До останнього виду належить кокосове вугілля для кальяну. Особливою популярністю користується високоякісний і екологічно чистий продукт марки Tom Cococha (з початку 2018 го року - TOM COCO). Чим гарний саме це вугілля, і чому вугілля для кальяну потрібно вибирати вкрай уважно, розповім в цій статті.
З давніх часів шанувальники прославляли мистецтво куріння кальяну. Густий насичений аромат допомагав розслабитися, заспокоював і занурював в медитативний стан. Тисячі шанувальників працювали над рецептурою, змішували інгредієнти в надії отримати нові прекрасні запахи. Велика увага приділялася не тільки тютюну, а й вугіллю, від яких залежить як смак і димність, так і час куріння.
Найкраще вугілля для кальяну виготовити непросто
Tom Cococha випускається німецькою компанією, яка спеціалізується на виготовленні вугілля з 1878 року. Однак історія з особливим різновидом - вугіллям кокосовим бере свій початок в 1987 році, коли виробник почав поставляти шкаралупу з Індонезії. У 2018 році компанія виробила ребрендинг. Тобто, виробники змінили назву (в новому варіанті - TOM COCO), логотип, дизайн упаковок, а також запустили новий сайт.
Виготовлення самого продукту дуже цікаво. Все починається зі збору врожаю з пальм, які плодоносять від двох до чотирьох разів на рік.
Щоб отримати по-справжньому якісний кальянний вугілля можна використовувати шкаралупу, яка залишається після переробки кокосової м'якоті для інших цілей - виробництва начинки шоколадок або косметичних засобів. Саме тому на індонезійських островах вирощується близько 20 мільйонів тонн кокосів, призначених для виробництва Tom Cococha.
Після збору, шкаралупу стиглих кокосів ретельно обробляють: майстри виробляють випал в печах, де, під впливом високих температур і без доступу кисню, відбувається процес коксування.
Обпалена шкаралупа просівається, а потім перемелюється. На цій стадії до кокосовому сировини додається сполучний матеріал. До складу вугілля для кальяну повинні входити тільки натуральні інгредієнти, тому в якості такого клейкої речовини виробники Tom Cococha використовують тапиоку - крохмаль, що видобувається з кореня маніоки. Одержаний продукт формують за допомогою прес-машини, надаючи йому потрібний розмір. Потім нарізають і сушать.
Чому хороший Tom Coco?
Вибираючи вугілля кокосовий для кальяну варто пам'ятати, що основні характеристики Tom Cococha залишаться незмінними. Всі його різновиди відрізняються високою якістю. Так як для виробництва 1 кілограма продукту потрібно близько 40 кокосів, то задовольнити постійно зростаючий попит при збереженні якості під силу тільки найбільшим виробникам. Німецька марка Том Кокоча гарантує покупцю отримання натурального, екологічно чистого продукту.
Для виробництва вугілля використовується добірний матеріал. Цінителі відзначають, що колір попелу змінюється в залежності від сезону від світло-сірого до світло-жовтого. Це пояснюється впливом природи: сезон дощів, який триває в Індонезії 6 місяців може вплинути на відтінок, що купується кокосової шкаралупою після обробки.
Tom Coco має безліч позитивних характеристик:
- не дає специфічного запаху при запалюванні і не псує смак тютюну;
- НЕ іскрить при тлінні і залишає мало попелу;
- забезпечує рівний жар і тривале збереження тепла.
Як вибрати вугілля Tom Cococha: поради експериментаторам
В основний ряд кокосового вугілля для кальяну включена лінійка з п'яти кольорів: зелений, червоний, жовтий і золотий. У таблиці нижче наведено базові характеристики різних видів вугілля для кальяну:
Green (Зеленый) | Red (Красный) | Yellow (Желтый) | Blue (Голубой) | Gold (Золотой) | |
Фасовка, кг | 1, 3, 20 | 3,9 | 1, 3, 20 | 1,3 | 1,3,10,20 |
Розміри вугілля, мм | 25x25x25 | 40х30х25 | 25x25x25 | 25x25x15 | 25x25x25 |
Зміст вуглецю,% | 78 | 80 | 80 | 80 | 85 |
Вологість,% | 6 | 6 | 6 | 6 | 5 |
Попіл,% | 5 | 4 | 5 | 3 | 3 |
Вихід летючих речовин,% | 17 | 17 | 19 | 17 | 15 |
Фахівці відзначають, що одним з кращих можна назвати кокосове вугілля для кальяну Gold. Він відрізняється тим, що в повній мірі зберігає чистий смак тютюну. Завдяки сильній пресуванні і високому вмісту вуглецю «Gold» довго тліє і практично не дає попелу.
Кальянні гідно оцінили можливість замовити вугілля Tom Cococha Gold і Yellow в брикетах по 20 кілограмів.
Інші різновиди вугілля Том Кокочf:
- Варіант Green цікавий інший особливістю - це універсальний вугілля, який підійде для будь-якої чаші.
Tom Cococha Silver безсумнівно підійде тим, хто використовує Kaloud Lotus, що вимагає круглих вугілля для кальяну. Зручна форма шматочків дозволяє ідеально заповнити систему управління жаром.
Зміни, яких зазнав бренд Том Коко, торкнулися вугілля Сільвер. Крім дизайну упаковки змінився розмір вугілля. Тепер в Калауд якраз вкладається не 4 (як раніше), а 3 шматочки. Замість колишніх 48 см, діаметр загального кола тепер становить 50 см. Висота також зросла з 22 до 27 см.
- Вариант Blue продается в удобной плоской форме для тех, кто предпочитает для чаш не калауды, а алюминиевую фольгу.
- Tom Cococha Diamond - вугілля з тепловіддачею 87%. Він стане справжнім відкриттям для професіоналів. Diamond залишає менше 1.5% попелу, що робить його особливо популярним в середовищі поціновувачів довгого неспішного куріння.
Кокосове вугілля для кальяну Tom Cococha - вдалий вибір як для новачків, так і для фахівців, давно освоїли мистецтво куріння. Особливий спосіб виготовлення вугілля забезпечує тривале тління (протягом години і довше). За рахунок високої щільності підтримується хороший рівень спека. Такий кальян не вимагає додаткової уваги. Їм приємно насолоджуватися як на самоті, так і серед друзів.
Відгуки про Tom Cococha (TOM COCO), які можна знайти на тематичних сайтах, досить привабливі. А що думаєте Ви? Який вугілля для кальяну краще? Будь ласка, поділіться в коментарях до статті своїм досвідом використання кокосового вугілля для кальяну!